Titols i resum a tot arreu
El 27 de novembre tindrà lloc la darrera sessió del cicle Cafès científics Sabadell 2014.  ADENC organitza aquesta sessió titulada Mobilitat i urbanisme en la mitigació del canvi climàtic als municipis, a càrrec de Maties Serracant, consultor per a administracions locals i regionals en temes ambientals, territorials i de mobilitat. A les 7 de la tarda al Bar de Ca l'Estruch.

 
 
La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores.

Les administracions municipals tenen un paper cabdal en la reducció de les emissions amb efecte hivernacle com part indispensable en l’objectiu global de contribuir a la mitigació del canvi climàtic, un fenomen que ja comporta conseqüències ambientals i socials molt negatives arreu del planeta. Ho poden fer sobretot a través de la reducció del consum energètic i també mitjançant la substitució de les fonts d’energia. La mobilitat és una de les activitats humanes que més emissions genera, i és a les àrees urbanes on es determina bona part d’aquesta mobilitat. Alhora, la forma urbana, la densitat i la distribució de les activitats i les residències, juguen un paper determinant en la generació d’unes o altres pautes de mobilitat. Existeix doncs un repte estratègic en la definició i el desenvolupament de les accions a dur a terme tant en l’urbanisme com en la mobilitat per contribuir a un repte local i global.

Al cafè científic previst per al proper dijous, 27 de novembre, a Ca l'Estruch, el geògraf Maties Serracant reflexionarà sobre els reptes que les ciutats tenen en aquest sentit a partir de la seva experiència en la redacció de Plans d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES).



Maties Serracant Camps

Geògraf, Consultor per a administracions locals i regionals en temes ambientals, territorials i de mobilitat.
Ha treballat en la redacció dels àmbits de territori i mobilitat dels Plans d’Acció Energètica Sostenible dels municipis de Irun, Basauri, Donostia, Cerdanyola del Vallès, Mataró, Montornès del Vallès i Alella i en l’Estratègia per a la Mitigació del Canvi Climàtic a Sabadell. Ha participat també en les Agendes 21 locals de 12 municipis, entre ells Sabadell, Mataró i Donostia, en el marc de l’equip de treball de l’empresa Minuartia Serveis ambientals.
Alhora, ha treballat com a consultor en estudis de mobilitat, participant entre d’altres en la redacció del Pla Director de Mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona i enel capítol de mobilitat de l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible de Catalunya (EDSCAT).
Actualment és regidor de l’Ajuntament de Sabadell de l’Entesa per Sabadell.


 
CAFÈS CIENTÍFICS SABADELL 2014


 
Els cafès científics tornen a Sabadell desprès de l’èxit de participació de la primera edició. Els eclipsis, l'origen de la vida, les aplicacions de la cristal•lografia, el model energètic, la biodiversitat vegetal, el càncer de mama, la física de partícules o el canvi climàtic seran alguns dels temes que es tractaran en aquesta segona edició del programa de divulgació científica "Cafès Científics. Sabadell, 2014" que organitzen 8 entitats de la ciutat que fan recerca o treballen per afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda, Som Energia, i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien aquest mes de febrer la segona edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L'èxit assolit en l'edició de 2013 ha animat les entitats organitzadores a repetir la iniciativa, a la que enguany s'hi han sumat tres noves entitats.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència en un ambient distès. L'espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el Bar de Ca l'Estruch, un referent de l'activitat cultural de la ciutat. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu era parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic amb l’objectiu d’atraure el públic no habitual.



Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dijous al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de Ca l’Estruch (c/ Sant Isidre 140, Sabadell).


 


 

Comparteix

Activitats previstes